Att utfodra en hund borde vara enkelt?

En artikel från jaktJournalen skriven av Anna Pamuk

Tyvärr finns det många myter om utfodring av hundar och det finns många självutnämnda experter…

”Visst är det naturligt för en hund att bara äta kött precis som vargar? Alla vet ju att kolhydrater är livsfarliga för hundar! Färskfoder, ja det är ju den enda rätta utfodringen för vem som helst vet ju att torrfoder innehåller allt möjligt som kadaver.”

Ja, få saker skapar faktiskt så mycket känslor och åsikter som just utfodring av våra hundar, inte minst arbetande hundar. Det går trender i allt, även när det gäller foder till hund. Något som det lyckligtvis inte går trender i är hundens näringsbehov, så låt oss reda ut begreppen och hålla oss till rätt sanning om hundfoder.

Det viktigaste är alltid att se till hundens näringsbehov först, inte vad som står på fodersäcken. Ett bra hundfoder utgår alltid från just din hunds specifika näringsbehov. Därefter väljs näringsämnen som är lämpliga för att åstadkomma rätt näringsbalans. Sedan väljs råvaror som motsvarar hundens behov av näringsämnen.

Hur vet vi då vad som är ett ”bra hundfoder”?

Ett bra hundfoder är ett väl balanserat hundfoder som ser till hundens näringsbehov. Du ska alltid kunna lita på ”ditt” hundfoder och aldrig behöva tveka över att det ger din hund det den behöver. Det är viktigast att prata om fodrets näringsämnen ex ”protein” och inte om dess ingredienser ex ”kött”. Det specifika näringsämnet ska ha ett högt näringsvärde och en hög så kallad tillgänglighet eller smältbarhet och därigenom lätt tas upp av kroppen. Ett bra mått på detta är att som djurägare kolla hundbajset – en torr och sparsam avföring innebär en hög kvalitet och smältbarhet på fodret. Rikligt med avföring är ofta ett mått på ett foder av dålig kvalitet och låg smältbarhet.

Vilka är de viktiga näringsämnena för en hund?

Fettär den viktigaste energikällan för en hund och också ett livsviktigt näringsämne genom de så kallade essentiella = livsviktiga fettsyrorna (omega 3 och 6). Fett har också en stor betydelse för smakligheten på foder.
Proteineranvänds i kroppen för uppbyggnad av bland annat muskler, skelett, hud, päls och klor. Många hormoner och enzymer (katalysatorer i kroppen) består också av proteiner. Vid ett överskott av protein kan de som sina beståndsdelar aminosyror användas som energikälla för kroppen eller omvandlas till fett.  
Kolhydrater
är väl tillagad en otroligt lättsmält och bra energikälla för hundar! Kolhydrater i form av kostfibrer ger en mättnadskänsla och en struktur som hjälper tarmarna bearbeta fodret. Kostfibrer har också en positiv inverkan på tarmens bakterieflora och immunförsvar.
Vitaminer och mineraler
är inblandade i en mängd olika funktioner i kroppen och här pratar man ofta om balans. Ex är en ren köttdiet med för mycket fosfor förödande för den växande individen genom att kalcium:fosfor balansen störs och unghundens skelett blir skört utan den viktiga kalken.
Diverse näringsämnenmed specifika funktioner ingår också i ett bra hundfoder, ex antioxidanter för att minska den förödande oxidativa stressen hos våra arbetande hundar (mer om den i nästa nummer!) eller glukosamin som förebygger en god ledhälsa hos hundar med risk för eller med utvecklad artros.

Vilken information ger innehållsförteckningen?

På en hundfodersäck ska enligt lagstiftning varje ingrediens anges i fallande ordning enligt vikt INNAN tillagning. En innehållsförteckning redovisar alltså vilka råvaror som ingår i fodret, men den ger ingen information om fördelningen mellan råvarorna! Att ett foder innehåller färsk kyckling, vete, majs, animaliskt fett och morötter säger heller ingenting om dess näringsinnehåll. Eftersom ingredienser anges i fallande ordning innan tillagning hamnar råvaror som innehåller stora mängder vatten ex köttråvaror högt upp i innehållsförteckningen.

När man tittar på en innehållsförteckning oavsett färskfoder (ex BARF) eller torrfoder ska man alltså ta i beaktande att färskt kött innehåller 75 % vatten utan näringsmässig betydelse. Det är därför svårt att jämföra foder utifrån den information som innehållsförteckningen ger även om många av våra fodertillverkare gärna vill påskina motsatsen. För att göra en rättvis bedömning av foder är det viktigast att inte se till vilka ingredienser som står på innehållsförteckningen utan vad ingrediensen egentligen har för näringsvärde, tillgänglighet och funktion. Det är det som är nyckeln för att kunna tillgodose hundens specifika näringsbehov!

Färskfoder versus torrfoder

Färskfoder kan vara ett mycket bra utfodringsalternativ, men det kräver stor kunskap om utfodring, för stor för de flesta av oss djurägare enligt min mening. Det finns många fodertillverkare och recept men få färskfoder som genom ett konsekvent val av rätt råvaror och tillsatser alltid tillgodoser din hunds specifika näringsbehov. Sällan talas det heller om riskerna med färskfoder, så som hygienaspekten med bakterier som orsakar sjukdom hos både hund och människa, risken av att omedvetet utfodra med skadliga ingredienser och inte minst näringsmässig obalans (så som exemplet med kalkbrist den växande unghunden). Det finns också en trend hos många ”BARF” anhängare att använda färskfoder i medicinskt syfte, vilket i de flesta fall enligt min mening är att betrakta som rent kvacksalveri.

Ett bra torrfoder med ett känt näringsinnehåll av god kvalitet som tillgodoser hundens näringsbehov är ett enkelt och tryggt sätt att veta att våra hundar alltid utfodras rätt. Ett torrfoder har inte färskfodrets risker, men vet vi egentligen vad som ”stoppas i” torrfodret? En bra fodertillverkare redovisar alltid sina råvaror och dess näringsvärden. Personligen känner jag mig också trygg om fodertillverkaren i fråga har forskning bakom sina produkter och väljer helst en tillverkare som ser till just min hunds specifika behov. Det är enkelt och kräver heller ingen stor kunskap om utfodring hos mig som djurägare.

För att tillgodose hundens näringsbehov behöver vi som djurägare alltså veta mer om vårt hundfoder och våra fodertillverkare oavsett om vi ger det torrt eller färskt. Det är som ni nu har förstått inte helt enkelt att läsa en innehållsförteckning, men desto lättare att titta på ditt hundfoders kvalitet och smältbarhet genom att titta på hundens hull och undersöka din hunds bajs. Ett ”skitfoder” ger mycket bajs och är därför egentligen inte billigare än ett till inköp dyrare foder som du ger mycket mindre av – stirra dig inte blind på inköpspriset!

Det ska vara kostnadseffektivt, enkelt och tryggt att utfodra våra hundar. Det är inte minst viktigt när det gäller att näringsmässigt förbereda och underhålla våra hundar som är i arbete – i nästa nummer kan du läsa allt om hur du bäst laddar din hund inför jakten!

 

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Påsköppet : )
v13 Måndag-Onsdag 08-16
v14 Tisdag-Fredag 08-16

Öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl08-10
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-10 med möjlighet att lämna meddelande (för att bli uppringd) under hela dagen.
Vi svarar annars löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket

Telefon 072-22 07 763.

Mer info om:
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen