Att utfodra en hund borde ju vara enkelt… eller?
en artikel skriven för AJV 2017 av Fjällveterinären Anna Pamuk

Tyvärr finns det många myter om utfodring av hundar och det finns många självutnämnda experter…

”Visst är det naturligt för en hund att bara äta kött precis som vargar? Alla vet ju att kolhydrater är livsfarliga för hundar! Färskfoder, ja det är ju den enda rätta utfodringen för vem som helst vet ju att torrfoder innehåller allt möjligt som kadaver.”

Ja, få saker skapar faktiskt så mycket känslor och åsikter som just utfodring av våra hundar. Det går trender i allt, även när det gäller foder till hund. Något som det lyckligtvis inte går trender i är hundens näringsbehov, så låt oss reda ut begreppen och reda ut begreppen.

Det viktigaste är alltid att se till den enskilda hundens näringsbehov, inte till vad som står på fodersäcken eller vad fodertillverkaren utlovar. Ett bra hundfoder utgår alltidfrån din hunds specifika näringsbehov, oavsett ung, gammal, sjuk eller hårt arbetande. Alla näringsämnen och råvaror i fodret ska vara balanserade mot varandra och alla råvaror ska ha ett syfte och inte bara vara en utfyllnadsvara.

Hur vet vi då vad som är ett ”bra hundfoder”?

Ett bra hundfoder är ett väl balanserat hundfoder som ser till hundens näringsbehov. Du ska alltid kunna lita på ”ditt” hundfoder och aldrig behöva tveka över att det ger din hund det den behöver. Det är viktigast att prata om fodrets näringsämnen ”protein” och inte om dess ingredienser ”kött”. Det specifika näringsämnet ska ha ett högt näringsvärde och en hög smältbarhet för att därigenom lätt kunna tas upp av kroppen. Ett bra mått på detta är att som djurägare kolla hundbajset; en torr och sparsam avföring innebär en hög smältbarhet medan rikligt med avföring är ofta ett mått på ett foder av dålig kvalitet med låg smältbarhet.

Vilka är de viktiga näringsämnena för en hund?

Fettär den viktigaste energikällan för en hund och också ett livsviktigt näringsämne genom de så kallade essentiella = livsviktiga fettsyrorna (omega 3 och 6). Fett har också en stor betydelse för smakligheten på foder.
Proteineranvänds i kroppen för uppbyggnad av bland annat muskler, skelett, hud, päls och klor. Många hormoner och enzymer består också av proteiner. Vid ett överskott av protein kan de användas som energikälla för kroppen genom att omvandlas till fett.  
Kolhydrater
är väl tillagad en otroligt lättsmält och viktig energikälla för arbetande hundar. Kolhydrater i form av kostfibrer ger en mättnadskänsla och en struktur som hjälper tarmarna bearbeta fodret. Kostfibrer i sig har också en positiv inverkan på tarmens bakterieflora och immunförsvar.
Vitaminer och mineraler
är inblandade i en mängd olika funktioner i kroppen och här pratar man ofta om balans. En ren köttdiet med för mycket fosfor är exempelvis förödande för den växande hunden genom att kalcium:fosfor balansen störs och skelett blir skört utan kalk.
Diverse näringsämnenmed specifika funktioner ingår också i ett bra hundfoder. Omega 3 och andra antioxidanter tillsätts för att minska den oxidativa stressen framförallt hos arbetande hundar. Glukosamin ges för att förebygga en god ledhälsa hos seniorhundar.

 

Vilken information ger innehållsförteckningen?

På en hundfodersäck ska enligt lagstiftning varje ingrediens anges i fallande ordning enligt vikt INNAN tillagning. En innehållsförteckning redovisar alltså vilka råvaror som ingår i fodret, men den ger ingen information om fördelningen mellan råvarorna! Att ett foder innehåller färsk kyckling, vete, majs, animaliskt fett och morötter säger heller ingenting om dess näringsinnehåll. Eftersom ingredienser anges i fallande ordning innan tillagning hamnar råvaror som innehåller stora mängder vatten som kött högt upp i innehållsförteckningen.

När man tittar på en innehållsförteckning oavsett färskfoder eller torrfoder ska man alltså ta i beaktande att färskt kött innehåller 75 % vatten utan näringsmässig betydelse. Det är därför svårt att jämföra foder utifrån den information som innehållsförteckningen ger även om många av våra fodertillverkare gärna vill påskina motsatsen. För att göra en rättvis bedömning av foder är det viktigast att inte se till vilka ingredienser som står på innehållsförteckningen utan vad ingrediensen egentligen har för näringsvärde, tillgänglighet och funktion. Det är det som är nyckeln för att kunna tillgodose din hunds specifika näringsbehov!

Färskfoder versus torrfoder

Färskfoder kan vara ett mycket bra utfodringsalternativ med hög smältbarhet och energi. Det finns många fodertillverkare, men få färskfoder som genom ett konsekvent val av rätt råvaror och tillsatser alltid tillgodoser din hunds specifika näringsbehov. Sällan talas det heller om riskerna med färskfoder, så som hygienaspekten med bakterier som orsakar sjukdom hos både hund och människa, risken för näringsmässig obalans. Trender som att använda färskfoder i medicinskt syfte är enligt mig att betrakta som rent kvacksalveri, när det finns en rad så kallade sjukfoder som forskats fram för att tillgodose den sjuka hundens näringsbehov.

Ett bra torrfoder med ett känt näringsinnehåll av god kvalitet är ett enkelt och tryggt sätt att veta att våra hundar alltid utfodras rätt. Men kan vi lita på fodertillverkarna? Vet vi egentligen vilka råvaror som ”stoppas i” torrfodret? En trovärdig fodertillverkare redovisar alltid sina råvaror och dess näringsvärden. Du kan därför lätt avgöra om det är lämpligt för din hunds näringsbehov. Personligen känner jag mig trygg med att fodertillverkaren har forskning bakom sina produkter och erbjuder produkter som ser till just min hunds specifika behov.
Det är enkelt och kräver heller ingen större kunskap om utfodring.

För att tillgodose hundens näringsbehov behöver vi som djurägare alltså veta mer om vårt hundfoder och våra fodertillverkare, oavsett om vi ger det torrt eller färskt. Det är som ni nu har förstått inte helt enkelt att läsa en innehållsförteckning, men desto lättare att titta på ditt hundfoders kvalitet och smältbarhet genom att titta på hundens hull och undersöka din hunds bajs. Ett ”skitfoder” ger mycket bajs och är därför egentligen inte billigare än ett till inköp dyrare foder som du ger mycket mindre av.

Det ska vara kostnadseffektivt, enkelt och tryggt att utfodra våra hundar. Det är inte minst viktigt när det gäller att näringsmässigt förbereda och underhålla våra hundar som är i arbete; ett utfodringsprogram är lika viktigt som ett träningsprogram för din arbetande hund.

 

 

Hur laddar jag min jakthund?

Arbetande hundar är avlade för att vilja arbeta, nästan till vilket pris som helst. Som ägare till en arbetande hund gäller det att ladda sin hund med rätt utfodring, träning och regelbunden hälsoundersökning. Att ha koll på läget förebygger skador och ger hunden rätt förutsättningar för att den ska prestera så som vi förväntar oss under arbete.

Den arbetande hundens foder ska ha en hög smältbarhet och ge tillräckligt med energi för att höja hundens uthållighet och prestationsförmåga. Det ska genom rätt tillsatser skydda hunden mot den farliga ”oxidativa stressen”; den som bryter ner jakthundens fett och muskulatur och framförallt orsakar skador på cellnivå med inflammationer som följd.

Med fel utfodring tappar hunden viktig ork, uthållighet och hull, ökar markant risken för att skada sig på grund av utmattning och kan sist men inte minst drabbas av inre allvarliga skador så som akuta muskelinflammationer eller magomvridning.

Ett utfodringsprogram är lika viktigt som ett träningsprogram för arbetande hundar

Om inte en jakthund ges ett högenergifoder kontinuerligt ska övergången till ett energirikare foder ske minst två månader innan jaktstart. Välj då ett lättsmält högenergifoder från en tillverkare som du känner dig trygg med.

Toppladdning

När det är dags för hårdare arbete som jakt gäller det dessutom att toppladda hunden
– före, under och efter arbete.

Före arbete – uthållighet

Börja kvällen innan planerat arbete med att ge hunden större delen av dygns givan i form av högenergifoder. Ge något extra vatten till fodret.

En till två timmar före planerat arbete laddar du din hund med en mindre mängd lättsmält energi. Energi ska i huvudsak bestå av lättsmält fett (ex kycklingfett) genom högenergifoder på burk, energikex eller en mindre mängd (handfull) högenergi foder. Tänk på att ett gram fett ger dubbelt så mycket energi som ett gram protein.

En arbetande hund ska ALDRIG jaga på fastande mage, det ökar den oxidativa stressen.

Det är slutligen viktigt att få din hund att dricka vatten innan aktivitet, riktdos för en 20 kg hund minst 5 dl. Om hunden är ovillig att dricka själv kan du med fördel smaksätta vattnet.

Under arbete – förnyad energi

För att orka arbeta under en dag behöver hunden vara fulltankad med energi och vätska. Hundar som hela tiden har kontakt med sin förare fylls under jaktdagen på med ny vätska och energi. Med fördel används ”snacks” i form av lättsmälta energikex eller högenergifoder på burk. Dessa produkter finns hos veterinär eller i zoo fackhandeln.

Även om det finns vatten i skog och mark betyder inte det att hunden tar sig tid att stanna för att dricka under pågående arbete eftersom den har fullt upp med sitt viktigaste jobb. Ha därför ALLTID med vätska till hunden, gärna ”hund energidryck” med elektrolyter och snabba kolhydrater (som maltodextrin). Håll hela tiden koll på hundens vätskebalans genom att titta på urinens färg (ju mörkare desto sämre vätskebalans) lyfta upp ett hudveck på pannan. Huden ska snabbt släta ut sig igen när man släpper greppet, annars är hunden uttorkad.

Efter arbete – återhämtning

Inom 30 minuter efter avslutat arbete görs en kolhydrat efterladdning. Laddningen förkortar tiden för återuppbyggnaden av muskulaturen och återställer blodsockerdepåerna. Med fördel ges t ex en ”hund energidryck” med elektrolyter och snabba kolhydrater men överkokt ris eller pasta blandat med lite honung och buljong kan också ges (riktdos 1,5-2 gram/kg).

Toppladdningen upprepas inför, under och efter varje arbetsdag. Låt toppladdningen av hunden bli en helt naturlig del av vardagen. Du får en hund som presterar efter bästa förmåga samtidigt som den (så långt vi kan påverka) skyddas från skador och sjukdomar.

På veterinärkliniken träffar vi ofta jakthundar med ”dålig ork”. Djurägaren ser att viljan finns, men hunden funkar inte som förväntat i jakten. Det kan naturligtvis finnas tusen orsaker till hundens sänkta prestationsförmåga, men den viktigaste och mest grundläggande frågan vi alltid ställer oss är om hunden verkligen fått rätt förutsättningar för att den ska prestera.

Att ladda sin jakthund med rätt utfodring, träning och regelbunden hälsoundersökning är inte svårt eller dyrt. Det handlar många gånger om nya insikter, inte minst att du som förare kan göra mer än du tror för att förebygga skador på och öka prestationen hos din jakthund.

Läs mer om friskvård och sjukvård i boken ”Hela Jakthunden” av Anna Pamuk
Finns på e-bokhandel och hos Fjällveterinären, info@fjallveterinaren.se

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen