En artikel skriven av veterinär Anna Pamuk för Jaktjournalen maj 2017

Att utfodra en hund borde ju vara enkelt… eller?

”Visst är det naturligt för en hund att bara äta kött precis som vargar? Alla vet att kolhydrater är livsfarliga för hundar! Färskfoder, ja det är den enda rätta utfodringen för vem som helst vet att torrfoder innehåller allt möjligt som kadaver.”

Få saker i hundvärlden skapar så mycket myter och åsikter som just utfodring av våra hundar. Det går trender i allt, även detta. Något som det lyckligtvis inte går trender i är hundens faktiska näringsbehov –
vad ska en hund äta för att må bra och orka prestera så som vi förväntar oss?

Att som hundägare med din hunds bästa i åtanke välja rätt hundfoder är verkligen inte enkelt. Alla fodertillverkare vill få dig att tro att just deras foder är bäst. Men få tillverkare ger dig den information du egentligen behöver för att välja rätt.

Vad är ett bra hundfoder?
Ett bra hundfoder utgår alltid från hundens specifika näringsbehov. Du ska alltid kunna lita på att det foder du valt ger din hund de näringsämnen den behöver för att må bra och orka prestera så som du förväntar dig.

Alla näringsämnen ska ha ett högt näringsvärde och en hög smältbarhet för att lätt tas upp i kroppen. Ett bra mått på detta får du genom att titta på din hunds hälsa och inte minst genom att kontrollera bajset. En hund som inte tappar hull och ork under arbete och som bajsar en torr och sparsam avföring äter ett bra foder med ett högt näringsvärde och en hög smältbarhet.

Fett – den viktigaste energikällan för en hund
Den viktigaste energikällan för en arbetande hund är – fett. Ett gram fett ger dubbelt så mycket energi som ett gram protein eller kolhydrater. Olika fetter har olika näringsvärden, fetter med högt värde ex fiskolja innehåller livsviktiga fettsyror som bland annat stärker hundens immunförsvar. Protein används i första hand som byggstenar i kroppen för ex muskulatur och skelett. Kolhydrater är väl tillagade en utmärkt energikälla och har i form av kostfibrer en positiv inverkan på tarmens bakterieflora och hjälper dessutom tarmarna att bearbeta fodret.

Ett hundfoder ska ha en väl avvägd balans av näringsämnen – mineraler och vitaminer. Hundens olika livsstadier har olika behov av näringsämnen. En unghund behöver en god balans mellan kalcium och fosfor för att inte drabbas av tillväxtstörningar. En ren köttdiet med för mycket fosfor skapar kalkbrist i kroppen som i sin tur gör skelettet urkalkat och skört. Den aktivt jagande hunden har ett ökat behov av antioxidanter som skyddar mot inflammationer i kroppen. Den äldre hunden behöver tillskott av glukosamin för att skydda mot artros/ledsmärta.

Vilken information ger innehållsförteckningen?
På en hundfodersäck ska enligt lagstiftning varje ingrediens anges i fallande ordning enligt vikt – innan tillagning. En innehållsförteckning redovisar alltså vilka råvaror som ingår i fodret – inte den faktiska fördelningen mellan råvarorna eller dess näringsvärden. Eftersom alla ingredienser anges i fallande ordning innan tillagning hamnar råvaror som innehåller stora mängder vatten (ex färskt kött som innehåller 75 % vatten) högt upp i innehållsförteckningen. Det är därför svårt att jämföra foder utifrån den information som innehållsförteckningen ger även om många fodertillverkare gärna vill låta påskina motsatsen.

Färskfoder versus torrfoder
Ett bra färskfoder är genom sin höga smältbarhet ett mycket bra utfodringsalternativ för en jakthund, men kräver stor eftertanke. Ett färskfoder är inte alltid väl balanserat, kan innehålla skadliga delar som benflisor och måste tillverkas och hanteras på ett sätt som förhindrar tillväxt av skadliga bakterier. Om inte tillverkare och/eller hundägare har denna kunskap kan utfodring med färskfoder bli förödande.

Ett bra torrfoder tillgodoser däremot alltid hundens näringsbehov på ett enkelt och säkert sätt. Men – vad är ett bra torrfoder? Hur vet du som konsument vad fodret egentligen innehåller? En seriös fodertillverkare redovisar alltid sina råvaror och dess faktiska näringsvärden. Om detta inte finns angivet är torrfodret troligen inget bra foder.

För att tillgodose hundens näringsbehov med ett välbalanserat foder behöver du som ägare ta reda på mer om ditt foder oavsett om du ger det torrt eller färskt. Det är – som du nu har förstått – inte helt enkelt att få en fullständig information genom att läsa en innehållsförteckning. Om du känner dig osäker – kräv mer information från din fodertillverkare!

När, var och hur?
När, var och hur ska du lämpligast utfodra din hund? Återigen är det viktigt att se till individens behov. En unghund behöver utfodras flera gånger per dag för att tillgodogöra sig fodret väl utan att drabbas av magtarmstörningar. Utan att inskränka på antalet mål bör unghunden också tidigt lära sig att äta på olika tider och platser – oavsett om det är jaktprov eller hemmadag vänjer du då hunden vid att vilja äta. Ett foder ska alltid serveras med vatten. Vatten är det viktigaste näringsämnet – en god vätskebalans är avgörande för jakthundens uthållighet och ork.

Hur laddar du din jakthund?
Inför jaktsäsongen ökar jakthundens energibehov. Minst två månader innan säsongen startar ska du börja utfodra med ett högenergifoder. Välj ett foder med högre innehåll av lättsmält fett. Att börja jaktutfodra i tid ökar upptagningsförmågan och minskar risken för att hunden ska drabbas av diarré.

Under hårdare arbete som jaktträning och jakt räcker inte ett bra foder. Rätt rutiner före, under och efter jakt förebygger skador och ger hunden goda förutsättningar för att den ska prestera så som vi förväntar oss – det kallas för toppladdning.

Toppladdning
För att orka arbeta under en jaktdag behöver hunden vara fulltankad med energi och vätska. Börja kvällen innan planerat arbete med att ge hunden större delen av dygnsgivan högenergifoder. Ge extra vatten med fodret för att grunda en god vätskebalans. En jakthund ska aldrig jaga på fastande mage – fasta ökar risken för skador som ex magomvridning. En till två timmar före planerat arbete laddar du din hund med en mindre mängd lättsmält energi utblandat i vatten. Energin ska i huvudsak bestå av lättsmält fett ex energikex, energipasta eller högenergifoder på burk. En hund på 25 kg behöver ges minst 5 dl vatten innan jakt. Lura i vatten men tvinga aldrig.

Hundar som under jakten hela tiden har kontakt med sin förare ex stående fågelhundar fylls under dagen på med ny vätska och energi. Även om det finns vatten i skog och mark betyder inte det att din hund tar sig tid för att stanna och dricka – den har fullt upp med att jaga. Ha därför alltid med vätska till din hund, gärna färdig hundenergidryck med elektrolyter och kolhydrater. Ett bra mått på hundens vätskebalans får du genom att lyfta upp ett hudveck i nacken. Om huden inte slätar ut sig när du släppt greppet är hunden uttorkad.

Inom 30 minuter efter avslutat arbete görs en kolhydrat efterladdning. Laddningen förkortar tiden för återuppbyggnad av muskulatur och återställer blodsockerdepåerna. Du får en piggare hund helt enkelt! Med fördel ges en hundenergidryck men även väl överkokta kolhydrater som ris eller pasta är ett bra alternativ för efterladdning. Ett par timmar efter avslutat arbete ges sedan större delen av dygnsgivan högenergifoder för att grunda inför nästa planerade jaktdag.

 

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik
Måndag kl08-17
Tisdag-Torsdag kl08-20
Fredagar kl08-16

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se

Drop-in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop in tisdagar och torsdagar kl13-19, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen