Ögonlysning

Ögonspecialist Inger Kjellander besöker Fjällveterinären två gånger årligen.
Nästa ögonlysning kommer att
ske 19 oktober 2020.

Vad är ögonlysning?

Ögonlysning är en ögonundersökning vars viktigaste syfte är att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Vid undersökningen används ett oftalmoskop (optiskt instrument för att se in i ögat) för inspektion av ögonbotten där näthinnan är belägen, och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar, främst linsen.

För att vidga pupillerna så att undersökaren kan se så mycket som möjligt av ögats inre delar, får patienten pupillvidgande ögondroppar 15-20 minuter före ögonlysningen. Undersökningen är helt smärtfri och kan därför göras utan lugnande medel. Effekten av de pupillvidgande dropparna sitter sedan i under några timmar.

Anledningen till att ögonlysningar görs, är att ärftliga ögonsjukdomar förekommer hos många hundraser och vissa kattraser. Exempel på ärftliga ögonsjukdomar är glaukom, katarakt och PRA. Alla dessa sjukdomar kan orsaka nedsättningar av synen hos djuret och flera av dem leder till blindhet. Tyvärr saknas behandling för flera av sjukdomarna. I dessa fall kan alltså djuret inte botas men det är viktigt att försöka minska förekomsten av sjukdomen inom rasen genom avel.

Det är därför mycket viktigt både för den enskilde djurägaren och för uppfödaren att kontrollera om djuret visar symptom på ärftlig ögonsjukdom eller inte. Det är svårt att ge generella rekommendationer för vid vilken ålder hunden behöver ögonlysas eftersom olika ärftliga ögonsjukdomar kan debutera vid olika ålder. För de flesta raser vore det bästa om all hundar kunde undersökas åtminstone tre gånger under livet; när de är unga (1-2 år), medelålders (4-5 år) och gamla (8-10år). Det skulle ge information om de flesta ärftliga ögonsjukdomar.

För vissa hundraser har Svenska Kennelklubben (SKK) utfärdat särskilda bestämmelser om ögonlysning som krav för registrering av valpar. Ögonlysningsintyg för registrering hos SKK får endast utfärdas av veterinärer som har genomgått en särskild vidareutbildning i veterinärmedicinsk oftalmologi (läran om ögonsjukdomar).

ogonlysning2 ogonlysning

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik

Öppettider Fjällveterinären klinik
Måndag – Torsdag kl08-20
Fredagar kl08-16

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se

Drop-in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop in tisdagar och torsdagar kl13-19, viss väntetid kan förekomma

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen