Farligt hundgöra i varmare väder

 

 

 

 

 

 

 


Överhettning på hund är ett tillstånd att ha stor respekt för. Det kan inträffa lättare än du tror eftersom hundar generellt är känsliga för värme. Framförallt känsliga är arbetande hundar som  tränas och arbetar i olika väder. Utan vätska och sunt förnuft kan en jaktivrig hund lätt drabbas av värmeslag, ett livsfarligt tillstånd som skapar livslånga men.

Så reglerar hunden värme
En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. Den gör sig istället av med värmen genom att ”hässja” eller flåsa, och på så sätt hålla kroppstemperaturen normal. Temperaturen regleras också genom tassarnas svettkörtlar.

Om det blir för varmt klarar inte hunden att svalka sig själv. Tillståndet förvärras om hunden inte har givits tillräckligt mycket vätska och blivit uttorkad. Vid överhettning rusar kroppstemperaturen raskt upp till över 40 grader. Kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts då ur spel och hunden drabbas snart av det livsfarliga tillståndet värmeslag eller hypertermi.

Hypertermi är ett kroniskt tillstånd, en överhettad hund kommer alltid vara värmekänslig även vid lägre temperaturer. Man kan förklara det som att hundkroppens värmetermostat har gått sönder.

När är det för varmt?
Hundar är känsligare än vi människor för värme. Redan vid temperaturer över femton grader riskerar en hund att drabbas av värmepåverkan. Någon temperaturgräns finns inte, det är istället sunt förnuft som måste råda innan träning eller släpp. Precis som med hundaktiviteter i kallare temperaturer.

Många faktorer spelar in för hur känslig din hund är för värme. En hund med mer päls är liksom en äldre hund mer känslig för värmepåverkan. Samma gäller sjuka, dåligt vätskade eller överviktiga hundar. Farligast av alla lever de jaktintensiva ohejdade (ung)hundarna. De kräver stor eftertanke, mer vätska och längre återhämtningstid för att inte drabbas av värmeslag efter ett ödesdigert släpp.

Symtom på värmeslag
Symtom på värmeslag kommer stegvis normalt inom ett par timmar, ibland betydligt snabbare. En värmepåverkad hund upplevs initialt varm och flåsar med öppen mun. Den söker sig gärna till bäckar eller myrmarker för att kyla ner sig. Ofta blir hunden sedan liggande eller vinglig om den står upp. Kroppen blir ostadig eftersom dess vitala organ inte får tillräckligt med syre. En del hundar kan kräkas och/eller drabbas av diarré. Slemhinnorna i munnen ser mörkröda ut och känns alldeles klibbiga.

Obehandlat leder tillståndet till chock, det medicinska namnet för att blodtrycket okontrollerat sjunker i kroppen. Det är just själva chocken som är livsfarlig för hunden.

Fältvård vid tecken på värmeslag
Om din hund visar minsta tecken på värmepåverkan ska den omedelbart tas ur arbete eller träning. Ta/bär hunden skyndsammast till en sval plats och håll den där, i stillhet.

Kyl sedan hunden försiktigt. Kyler du för fort kan överhettningen förvärras. Lägg blöta, kalla handdukar (eller vad du har att tillgå) i ljumskar, armhålor, trampdynor samt på huvudet, hunden ska bli blöt in till skinnet. Använd svalt men inte iskallt vatten, eftersom iskyla gör att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och minskar avkylningseffekten. Frottera/massera försiktigt igenom hunden för att igång blodcirkulationen.

Se vidare till att få i (lura inte tvinga) hunden vätska i små portioner, helst vätskeersättning. En dålig vätskebalans i kroppen eldar på överhettningen och ökar risken för permanenta inre skador.

Så mäter du hundens vätskebalans
Ett bra mått på hundens vätskebalans får du genom att lyfta upp ett hudveck i nacken. Om det tar tid innan huden slätar ut sig är hunden uttorkad och behöver vätska. Ett annat bra mått är att titta på hundens urin. Om den är orangefärgad har hunden inte druckit ordentligt och behöver vattnas.

Termometern visar vägen
Om du har tillgång till en febertermometer, mät temperaturen i ändtarmen. Normal temperatur är mellan 37/38 grader. Det är inte ovanligt att överhettade hundar har 41/42 graders feber. Genom att (om möjligt) mäta temperaturen får du en bra uppfattning om när du ska sluta kyla hunden för att undvika nerkylning. Går temperaturen under 39 grader är det dags att sluta kyla. Fortsätt sedan att mäta temperaturen under färd till veterinär för att kyla igen om den ånyo ökar.

För även om du lyckas få ner temperaturen och hunden verkar må bra bör du låta en veterinär undersöka och behandla hunden för att minska risken för återfall och inre skador. Hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar är några organ som utan fortsatt behandling kan bli permanent skadade.

Förebygg värmeslag
Det finns många orsaker till värmeslag, men den absolut viktigaste orsaken är inte värmen i sig utan vätskebristen. Vatten är och förblir hundens viktigaste näringsämne och en dålig vätskebalans sätter farlig press på hundens cirkulation.

Grundbehovet vätska är 0,5 dl vätska/kg hund och dygn och under en vanlig jakt kommer behovet att mångdubblas. Det är inte ovanligt att en jämthund under en ”jaktbar” varm dag har ett vätskebehov på flera liter (!). Så mycket kommer hunden inte självmant att dricka, istället behöver du ”tanka” hunden med vätska. Men eftersom för stora mängder vätska orsakar en retning i magtarmkanalen måste vi tänka om. Vätskeersättning för hund lurar tarmen och njurarna att ta upp mer vätska än normalt utan negativ påverkan på magtarmkanalen.

Gör din egen vätskeersättning för hund

Överkoka ris eller pasta 1,5-2 gram/kg i rikligt med lagom saltat (riktdos salt 0,5-1 tsk/liter) vatten. Tillsätt 1 msk druvsocker eller honung/liter vatten. Frys sedan in portionspåsar och ta med ut i skogen att ge senast inom 30 minuter efter avslutat arbete.

Vätskeersättning är den viktigaste delen av den så kallade ”toppladdningen” av jakthunden. Läs vidare här (se QR kod) om hur du toppladdar eller tankar din hund med vätska och energi inför släpp.

Fyra TIPS för hundgöra i varmare väder

  1. Försök aldrig att vänja eller härda hunden till arbete i värme. Värmeslag är ett livsfarligt tillstånd.
  2. Anpassa all träning och jakt under varma perioder till din hunds förutsättningar. Använd sunt förnuft och alternativa träningsformer och träningstider. Avstå helt om det är för varmt.
  3. Vattna hunden en till två timmar innan arbete. Ge sedan vätskeersättning under och efter arbete för att öka vätskeupptagningsförmågan och förhindra uttorkning och värmeslag.
  4. Om hunden visar symtom på överhettning, håll den i stillhet på sval plats. Kyl sedan långsamt tassar och huvud. Lura i hunden vätska/vätskeersättning i små portioner. Ta kontakt med veterinär för visare behandling för att undvika skador på kroppens inre organ.
Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Ordinarie öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid måndagar kl08-10 och övriga vardagar kl08-09
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-16 med möjlighet att lämna meddelande för att bli uppringd.
Vi svarar som alternativ löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se 
OBS! Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket
Öppet vardagar kl08-16, hemlagad lunch kl09-14
Telefon direkt 072-22 07 763.
Läs mer om Fjällfiket här : )
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen