Sårskador hund

Det är inte ovanligt att en hund drabbas av sårskador. Oavsett om det är ett bitsår efter slagsmål eller ett sår orsakat av ett föremål som hunden trampat på eller sprungit emot är sårvård viktig. Ju fortare såret görs rent och skyddas från smuts desto snabbare kommer det att läka. Oavsett orsak kan ett sår bara läka rent och luftigt under sårläkningens fyra faser.

Sårläkningens fyra faser

 1. Under inflammationsfasen sköljer och fyller blod såret. En mindre blödning är inte farlig utan fyller en viktig funktion. Blodet stelnar och limmar ihop såret. Sårskorpan som uppstår skyddar såret från nedsmutsning.

  2. Under reningsfasen
  bryter vita blodkroppar ner död vävnad, dödar bakterier och städar bort främmande material. Resultatet av denna aktivitet ses som sårsekret eller var. De vita blodkropparna stimulerar läkningen av såret genom att locka dit reparationsceller.

  3. Reparationsfasen
  startar ungefär 3 till 5 dagar efter själva skadan. Nya blodkärl bildar tillsammans med proteiner en så kallad granulationsvävnad. Den är ofta naturligt kraftigt röd. Hudceller börjar nu växa in från sårkanterna för att täcka skadan. När sårskorpan av hudcellerna stöts bort syns en rosaröd yta av omogen hud. Den här processen går snabbare i fuktig miljö och sker aldrig över död vävnad.

  4. Mognadsfasen är den sista fasen i läkningen, 2 till 3 veckor efter sårskadan. Ett ärr har bildats och kroppen arbetar för att ärrvävnaden ska mogna eller ersättas av normal starkare vävnad. Mognaden av ärr kan fortsätta i många år.

Att upptäcka och bedöma en sårskada

Att upptäcka en sårskada är sällan ett problem men att bedöma hur allvarlig sårskadan är kan vara svårare.

Ett ytligt sår som inte går igenom underhuden ex ett skrubbsår kännetecknas av att sårkanterna inte glider ifrån varandra. Ytan hänger ihop hur huden än förskjuts. Dessa sår läker normalt med vanlig sårvård.

Ett djupare sår går igenom underhuden. Såret vidgas och sårkanterna glider ifrån varandra när du drar i huden. Här gäller det att kunna bedöma om skadorna under såret är värre än de på ytan. Små sår kan dölja stora områden där huden har separerarts från underhuden. Dessa så kallad sårfickor bör som regel behandlas hos veterinär. Små sår i nära anslutning till en led ska också veterinärundersökas och behandlas snarast möjligt.

Behandling av en sårskada

En behandling av en sårskada beror på hur djup och omfattande skadan är men som regel kan ett sår bara läka rent och luftigt. Ett djupare sår ska akut göras rent och bandageras för att stoppa blödning och förhindra nedsmutsning. Hunden ska aldrig slicka på såret eftersom det både hämmar sårläkningen och ökar risken för en sårinfektion.

Bedömer man att sårskadan är ytlig räcker det med en daglig rengöring av såret. Rengöring sker med steril kokaltlösning och/eller en desinficerande lösning ex klorhexidin, jodopax eller Natural bandage. Såret skyddas från slick och smuts med ett bandage, ev tassocka och/eller ev krage. Förutom skydd skapar ett väl skött bandage en bra miljö för sårläkningen

Djupare sår ska alltid undersökas av veterinär. Kanske såret behöver sys och kanske är underliggande vävnad skadad. Det är inte ovanligt att sårfickor behöver öppnas och dräneras under de första dagarna (under reningsfasen).

Hudsår sys vanligen med en tråd som inte försvinner av sig själv utan måste tas bort efter 10 dagar. Vid en sårinfektion eller om sårskadan återfinns på en svårläkt plats (ex trampdynor) tar det ofta längre tid att läka. Antibiotika används enbart vid sår som misstänks innehålla bakterier (ex de flesta bitsår). Ett sår läker bättre om vävnaden hålls i stillhet under läkningen – vila under läkning av alla sår är därför en viktig faktor.

 

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen