Ladda din jakthund

Arbetande hundar är ofta friska och nöjda hundar. Det är hundar som har en uppgift och en stimulerande vardag tillsammans med sin ägare. Många av oss lägger mycket tid på att aktivera våra hundar. Vi ställer höga krav och förväntar oss att våra hundar ska prestera och uppfylla våra mål.

På veterinärkliniken träffar vi oftast dessa hundar när det är någonting som inte riktigt stämmer. Det kan till exempel vara en jakthund som har dålig ork. Djurägaren ser att viljan finns, men den funkar inte som förväntat. Naturligtvis kan det finnas många orsaker till sänkt prestationsförmåga, men den viktigaste och mest grundläggande frågan vi ställer djurägaren är om hunden fått förutsättningarna för att kunna prestera. Vi kan tycka att det är självklart att hunden behöver rätt träning och en optimal kost som är anpassad för aktivitetsnivån, men det är inte alltid så lätt att få alla pusselbitar på rätt plats.

Träning
En hund som är i bra kondition får inte bara bättre ork, utan kroppen byggs upp för att klara de påfrestningar den utsätts för. Det är viktigt att bygga upp hunden successivt för att inte överbelasta leder och ligament. Varierad träning som ökas gradvis minskar risken för skador. Efter avslutad säsong vinner man mycket på att underhålla hundens kondition så slipper man börja om från noll när det blir dags igen. Massage och stretching efter en hård arbetsdag förhindrar att hunden blir stel samtidigt som vi lär oss känna den friska kroppen. Då kan vi lättare upptäcka och förhindra skador.

Utfodring
Foder, kosttillskott och utfodringsrutiner kan vara en djungel för många och det är inte så konstigt. Marknaden är stor och det finns mycket att välja på. Det mest grundläggande är att välja ett foder av hög kvalitet med bra råvaror. Det ligger mycket bakom orden ”du blir vad du äter”. Titta inte enbart på priset per säck, utan tänk på att ett foder med hög smältbarhet räcker längre och blir många gånger billigare i slutändan. Att hunden lätt håller önskat hull behöver inte betyda att den får i sig rätt näringsämnen och tillräcklig mängd vitaminer och mineraler. Ett bra foder ger en frisk, glansig päls och en liten mängd fast avföring.

Toppladdning
För att våra hundar ska orka prestera måste vi se till att de är ”fulltankade” inför sitt uppdrag. Börja redan förbereda din hund dagen innan genom att ge extra mycket vätska på maten. Hundens vätskebalans är avgörande för hur mycket den orkar. Några timmar före aktivitet laddar du upp din hund ytterligare med energi och vätska. Försök få din hund att dricka minst 5-10 dl (gäller normalstor hund ca 25kg). För att få dem att dricka kan man smaksätta vattnet med högenergifoder i konserver. Det fungerar utmärkt både som smaksättare av vätska och som ”snacks” under pågående aktivitet.

För att orka arbeta under flera timmar behöver hunden fyllas på med ny vätska och energi.

Det finns olika energiprodukter att välja på marknaden i t.ex. pastaform eller som fettrika energikex. De är enkla att ha med i fickan och ge till hunden.

Även om det finns vatten i skog och mark betyder inte det att hunden tar sig tid att stanna för att dricka under pågående jakt – den har fullt upp med sitt viktigaste jobb – att jaga! Håll alltid koll på hundens vätskebalans genom att lyfta upp ett hudveck på pannan. Huden ska snabbt släta ut sig igen när man släpper greppet, annars är hunden uttorkad. Intag av vätska och näring inom 30 minuter efter avslutat arbete förkortar tiden för återuppbyggnaden av glykogen lagren i muskulaturen.

Hos Fjällveterinären hittar ni allt ni behöver för att ladda er hund inför jakten.

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen