Kliande hundar

Den vanligaste orsaken till klåda hos våra hundar är parasiter som lever i eller på huden. Om en hund plötsligt börjar klia sig börjar veterinären därför alltid med att utesluta parasiter. Det är framförallt vanligt med rävskabbsinfektioner på hundar i vårt område.

Rävskabb är ett mikroskopiskt litet kvalsterdjur som lever i värddjurets hud, vilket orsakar en påtaglig klåda och rodnad. Rävskabb är mycket smittsamt vid direktkontakt mellan hundar och mellan hundar och rävar. Människor och katter drabbas normalt inte av rävskabb. Skabbdjuret är känsligt för värme, kyla och uttorkning, varför det överlever dåligt utanför värddjurets hud.

Om hunden haft närkontakt med en skabbräv kan hunden inom en halvtimme tvättas noga med vanlig såpa. Det finns dock inga garantier för att hunden inte smittas av rävskabb. Normalt uppstår symtomen i form av en påtaglig klåda inom ett par veckor.

Som regel måste alla hundar som har haft närkontakt med den smittade hunden behandlas. Ett effektivt spot on preparat (receptbelagda Stronghold) appliceras på huden mellan skulderbladen. Genom att upprepa behandlingen efter 2 veckor dör alla livsstadier av parasiten. Behandlingen är mycket effektiv och preparatet tolereras av alla raser.

Efter behandling mot rävskabb kan hunden få en intensiv klåda av den allergiska reaktion som döda skabbkvalster i huden orsakar. Klådan uppstår ofta någon dag efter den första behandlingen och försvinner normalt på ett par dagar.

Om klådan fortsätter eller om du ser tecken på hudinfektion (ökad rodnad, plitor, varblåsor, eksem) ska veterinär alltid rådfrågas.

… kan min hund klia sig för att den är allergisk?

Om din hund har upprepade problem med klåda eller eksem kan den vara allergisk. En allergi är en medfödd överkänslighet för något som normalt finns i hundens närmiljö eller protein i hundfoder. Känsligheten ger sig uttryck i återkommande inflammationer i hundens hud eller magtarmkanal. En inflammation i huden frigör ämnen som ger ökad klåda, rodnad, varblåsor och eksem i huden.

Om din hund har upprepade hudproblem behöver den hudutredas av veterinär för rätt diagnos och behandling. Kontakta oss gärna för att rådfråga om just din hunds eventuella hudproblem. Vi har kunskapen och produkterna (ex omega 3 fiskolja och klådstillande schampo/balsam) du behöver för att förebygga och behandla din hunds hudproblem.

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen