Artikel från augusti numret av Allt om Jakt och Vapen 2016 författare Anna Pamuk, Fjällveterinären

Skitjakt på er

Jaktsäsongen står äntligen för dörren och nu ska allt falla på plats och naturligtvis ska våra jakthundar prestera så som vi som hundägare förväntar oss. Men… om så inte är fallet? Kanske upplevs hunden trött, ha dåligt sök eller kort och gott – är en sådan där som ”alltid gör illa sig”. Vad kan du göra som hundägare för att ladda hunden på bästa sätt inför jakten och undvika skada? Visst vore det enkelt och smidigt att bara ge hunden en tablett för att allt skulle fungera perfekt – men sällan är lösningen så enkel… Orsakerna till en nedsatt prestation eller ökad skadebenägenhet kan vara många, en del kan du som hundägare absolut påverka men en del kan du tyvärr inte göra något åt.

Låt oss nu fokusera på det du som hundägare faktiskt kan påverka.

Rätt förutsättningar för jakt?

Det finns många orsaker till att våra jakthundar inte presterar så som vi förväntar oss under arbete. Det viktigaste att som hundägare rannsaka sig själv – har min jakthund verkligen getts rätt förutsättningar för att kunna prestera så som jag förväntar mig?

Redan i tidigare nummer av AJV har jag skrivit om vikten av förberedelse av hunden inför jakten.

Rätt träning, rätt utfodring, god hundhälsa och ett bra avelsmaterial är alla pusselbitar som tillsammans bildar helhetsbilden av en sund jakthund som presterar bra och mår bra. Om EN pusselbit fattas eller på något sätt felar kommer HELA bilden att störas vilket ger sig uttryck i en försämrad prestation och/eller symtom på sjukdom eller skada.

Den oxidativa stressen

I studier gjorda på arbetande hundar finns en tydlig bild av vad som sker i kroppen under hårt arbete. Oavsett om hunden är draghund, räddningshund eller jakthund startar en process i kroppen under hårt arbete kallad för ”oxidativ stress”. Denna process skapar ”radikala och retande” syremolekyler som genom att vara felladdade och ”sno” laddningar från omkringliggande vävnader ger upphov till diverse inflammationer i kroppen.

En inflammation är egentligen kroppens försvar mot en retning och orsakar rodnad, svullnad, ömhet och en nedsatt funktion hos vävnaden i fråga. Inflammationen är ofta det som vi uppfattar som ett symtom hos hunden både direkt (ex dåligt skall av en halsinflammation) och indirekt (ex trötthet på grund av en hjärtmuskelinflammation eller anemi=blodbrist).

Rätt utfodring

Vad vi i studier av olika typer av arbetande hundar vet är att vi kan minska den oxidativa stressen bland annat med hjälp av rätt utfodring. Fodret ska naturligtvis ge den lättillgängliga och goda energi som hunden behöver för att orka men också innehålla goda antioxidanter för att motverka den onda oxidativa stressen. Det finns många bra och mindre bra tillskott i foder men ett exempel på ett bra tillskott är ren fiskolja som fungerar som antioxidant.

Vad vi också vet är att den så kallade toppladdningen för en arbetande hund är mycket viktig oavsett arbete. Toppladdning innebär ett större mål kvällen före arbete, ett mindre energirikt och lättsmält mål OCH vätska före och under arbete samt kolhydrat efterladdning under och inom 30 minuter efter avslutat arbete. Toppladdningen verkar direkt mot den oxidativa stressen och motverkar därigenom direkt inflammationer.

 God hundhälsa

Som hundägare är det viktigt att ”ha koll på hälsoläget” för att både upptäcka och förebygga skada. Du kan som hundägare enkelt upptäcka avvikelser i tid genom att regelbundet och i god tid före tilltänkt jakt göra en enklare hundbesiktning från nos till svans. Det ska vara en besiktning som du själv känner dig trygg med och som är anpassad för just din hunds ras, ålder och skadebenägenhet. Till din hjälp ska du också ha ett husapotek med det du behöver för att förebygga och behandla eventuella skador och sjukdomar.

Läs mer om hälsoundersökning av jakthund och hundens husapotek på fjallveterinaren.se.

Viktigt att poängtera är att olika hundar är olika benägna att utveckla inflammationer på olika platser i kroppen. Det är viktigt att du som djurägare är medveten om detta för att kunna förebygga skada. Det är till exempel vanligare med halsinflammationer hos skällande jakthundar, öroninflammationer hos hundar med hängöron, hudinflammationer hos vattenarbetande hundar, maginflammationer och hos unga hundar och muskelinflammationer hos äldre hundar etc.

Oavsett jakthund ska det sammanfattningsvis vara en lika naturlig del att själv låta hälsoundersöka sin hund före och efter jakt som att ha bössan med sig ut på jakten!

Vad är ett bra avelsmaterial?

När vi pratar om prestationsförmåga är en jakthund precis som du och jag genom avel försedd med vissa förutsättningar. Det är utifrån dessa förutsättningar som du och jag som hundförare måste arbeta.

Aveln av våra jakthundar drivs ständigt mot högre prestationskrav. Det som sällan diskuteras är det pris som förutsättningar för en högre prestation innebär. Det ställer stora krav på att hundägaren förstår att förvalta sin jakthund för att undvika skada och sjukdom. Jag ser tyvärr i min dagliga praktik allt för många unga jakthundar som jagats ”sönder” genom en för ivrig djurägare och dåliga förutsättningar. Med för mycket stress, felaktig utfodring och halvtaskig träning blommar den oxidativa stressen ut och orsakar till del kroniska inflammationer som kan vara svåra eller omöjliga att behandla.

Kanske ska vi ta ett steg tillbaka och tänka hållbar jakthund istället för högpresterande jakthund i avelsarbetet för en sund och bra jakthund. Ett konstant ökat slitage på en vävnad ex hals ökar den oxidativa stressen och därigenom också risken för att utveckla inflammation ex halsinflammation.

Rätt förutsättningar för jakt!

Som ett exempel på att ge sin hund rätt förutsättningar för jakt vill jag berätta om vår unga pointertik Tärna. Hon har alla förutsättningar för att vara en fantastisk jakthund. Som de flesta av våra duktiga unga jakthundar känner hon dock inte sina begränsningar. Det har varit och är fortsatt upp till oss som hundägare att förvalta hennes möjligheter på rätt sätt.

Inför och under jakt är hon inte intresserad av att äta och utvecklar därför magkatarr – det blir lätt en ond cirkel med en hund som inte äter. Under jakten har vi växlat mellan ett foder med mycket hög smältbarhet under jaktdagar (både torrt och blött) och ett normalt högenergifoder under vilodagar. Vi har lärt henne (precis som alla våra hundar) att dricka ur en vattenflaska för att få i henne de oerhört viktiga lättsmälta kolhydraterna och vätska under och efter jakt. Hon får aldrig arbeta ”i tomme”.

Hon har velat jaga mer, men vi har medvetet hållit henne tillbaka för att förvalta både hennes förmåga och hennes hållbarhet. Vi har lagt upp ett träningsprogram under året med allt ifrån vattenträning till drag vintertid.

Som många jakthundar är hon oerhört tålig och brydde sig ex inte om att hon rev upp sig på en rostig taggtråd under jakt förra året. Hade husse då inte som hundägare gått igenom henne noggrant innan och efter släpp hade hon gärna fortsatt jaga med en dold men påtaglig och farlig sårskada.

Att lära en unghund som Tärna att vila är oerhört viktigt. Ett bra sätt att få ner en ivrig ung jakthund i varv och dessutom förebygga skada är hundmassage – det tar bara kring 10 minuter efter jakt och är oerhört värdefullt.

Mer om massage och stretching för våra jakthundar kommer jag att skriva om i höst!

Slipp skitjakt – lägg hundpussel

Så nu när jaktsäsongen äntligen står för dörren – rannsaka dig själv – har din egen jakthund fått rätt förutsättningar för att kunna prestera efter bästa förmåga och för att må bra? Gå ärligt igenom alla pusselbitar – hur ser just din hunds pusselbild ut? Har du gått igenom din hund ordentligt och funderat över dennes förutsättningar och risker? Har du en unghund – var beredd att bromsa hunden, inför vila mellan jakterna och var oerhört noga med utfodringen. Har du en äldre hund – ge tillskott exempelvis glukosaminer för att motverka ledstelhet och skador, massera efter jakt och var noga med viloperioder. Oavsett ålder – förebered toppladdning och kom särskilt ihåg att vattna era hundar – en jakthund tänker inte på sitt eget bästa och stannar inte och dricker det vatten den faktiskt behöver under jakt.

Slutligen – när ni har lagt er hunds pussel – njut av jakten och var rädda om er ute i skog och till fjälls! I nästa nummer kommer det att handla om den ökande förekomsten av halsinflammationer hos våra jakthundar – vad vet vi egentligen?

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen