Den aktiva vinterhunden

Hur klarar hundar kyla, snö och is? Läs mer om våra goda råd för alla hundtyper här:

SÅ FRYSER EN HUND

För er som har aktiva hundar kommer här lite mer konkreta vintertips genom film och text;

En artikel från JaktJournalen skriven av Anna Pamuk
Det är en tidig vintermorgon och det klarnar upp efter nattens snöoväder. Det ser ut att bli en fin dag som gjord för rådjursjakt. Med en värmande kopp i hand möter du den förväntansfulla blicken på Bessie – din sjuåriga basset griffon tik. Nog skulle det gå att släppa henne idag även om termometern visar en bra bit under nollstrecket? Kommer hon att klara av kylan? Och snömängden? Hon brukar ju få så mycket snöbollar i päls och i tassar…

Borde ni kanske stanna hemma istället idag?

Vintern är för många av oss en tid av väntan, men också en härlig tid för vinteraktiviteter för dig och din hund. Vinterhunden måste precis som vi förberedas lite extra inför aktivitet för att på alla sätt skyddas mot skador. Det är naturligt för oss människor att klä på oss lager för lager när vi går ut en kall vinterdag – men vad gäller egentligen för våra jakthundar? När är det för kallt för att jaga? Hur kan du skydda hunden mot skador orsakade av snö och kyla?

Hur väl klarar våra jakthundar av kyla och snö?

Olika hundar klarar av kyla och snö olika väl. Ras, pälstyp, ålder, lager av underhudsfett, kroppsstorlek och vana vid vinterklimat är några av de faktorer som påverkar hur väl hundar klarar av kyla och snö. Som regel har exempelvis större hundar i förhållande till sin kroppsvikt en liten kroppsyta och har därför lättare att hålla värme under kalla dagar.

Växande, gamla och sjuka hundar är mycket mer utsatta under vintern. Unga hundar med lite underhudsfett är naturligt känsliga för kyla. Äldre hundar med artros eller ledstelhet blir ofta sämre i sina symtom under den kalla årstiden. En sjuk hund klarar inte av att hålla värme på samma sätt som en frisk hund. Det är viktigt att under vintern ta hand om alla dessa hundar lite extra – vistas ute under korta stunder och sätt täcke och sockar på för att skydda dem från förfrysningsskador.

Kom ihåg att det ALDRIG går att härda eller vänja hundar vid kyla – du måste ta hänsyn till din hunds förutsättningar och helt anpassa dig till vad temperaturen visar och vad det är för snödjup. Finns det minsta tvekan – avstå hellre från jakt den där kalla snörika vinterdagen för att förhindra skador på hunden.

När är det för kallt för att jaga?

Vid strängare kyla ökar risken för skador på hundarnas tassar, luftvägar och perifera (yttre) kroppsdelar. Köldskador är ofta permanenta. Hunden förlorar under arbete i kyla betydligt mer energi och vätska än under normala förhållanden. Ju längre hunden är i arbete i kyla desto större är också risken för att den drabbas av allvarliga köldskador.

Vad är då strängare kyla? Köldgränser diskuteras ivrigt i jaktkretsar men i slutändan är det bara sunt förnuft som gäller. Vad har just din hund för förutsättningar för att klara kyla och snö? Jagar hunden i timmar i kallt väder? Om termometern visar på minus 15 – vad är den faktiska temperaturen då luftfuktighet, vind och terräng tagits hänsyn till? Och kommer den faktiska temperaturen att utsätta din jakthund för en ökad risk för skador?

 

Hur ser du att din hund fryser?

De flesta hundar som får röra sig fritt exempelvis under jakt fryser inte förrän de stannar upp. När en hund fryser reser sig pälsen upp för att skapa ett utrymme med varmare luft. Samtidigt börjar hunden skaka för att med hjälp av värme som frigörs från muskulaturen hålla sig varm. Om hunden visar dessa köldtecken måste du snarast avbryta jakten och värma hunden genom att sätta på ett täcke eller erbjuda vila i en varm bil.

Investera i ett hundtäcke

I vårt avlånga land gäller det att anpassa sig efter olika väderförhållanden. Vinterjakt kräver mer förberedelse och eftertanke hos hundägaren. Att sätta täcke på din hund eller att socka hunden för att undvika skador bör vara en självklarhet för alla jakthundsägare.

Hundens perifera (yttre) kroppsdelar (öronlappar, spenar, pung och svansspets) är de mest utsatta för att kunna drabbas av köldskador. Även under förhållandevis låga temperaturer kan hundar förfrysa pungen eller spenarna om de jagar i djupsnö. Under dessa förhållanden bör hunden skyddas med särskilda täcken (titguard för spenar eller tikskydd för pung).

För att minska risken för allvarliga skador på muskulatur, senor och leder är det alltid viktigt att du värmer upp hunden ordentligt (minst 15 minuters promenad med täcke på) innan tilltänkt jakt. Efter jakt ska du sedan kyla av hunden långsamt genom att grundligt massera muskulaturen, sätta på ett värmande täcke och slutligen erbjuda den en varm viloplats (aldrig en kall bil).

Hos en del pälsade hundar med lägre markfrigång kan snöklumpar i pälsen vara ett gissel under vintern. Dessa hundar kan behöva täckas med en heltäckande tunn vinteroverall (typ underställ) av bra kvalitet. Det finns flera bra underställ på marknaden som skyddar hunden från snöklumpar utan att begränsa dess rörlighet under jaktarbete.

Kylan tar energi och vätska

En hunds underhållsbehov av vätska är ungefär 0,5 dl per kg och dag men kommer under jaktarbete att mångdubblas. Vätskebehovet ökar ytterligare under vinterjakt. Det är därför viktigt att vi får i hunden extra vätska under vinterjakten. Ett bra sätt att få i hunden vätska är att ta med en termos med ljummet vatten ut till jaktskogen. Blanda gärna i något som både är smakligt och som ger hunden energi (ex vätskeersättning för hund).

Under vintern gör hundar också av med mer energi vilket innebär ett ökat behov av att ladda hunden rätt inför tilltänkt jakt. Innan jakten ges extra vatten och energi i form av lättsmält fett. Detta kan också med fördel ges under jakten (beroende på jaktform). Strax efter avslutad jakt ges en efterladdning med kolhydrater (vätskeersättning för hund). Några timmar efter avslutad jakt ges slutligen ett större ordinarie mål.

Skydda tassarna

Tassarna är mycket utsatta för kyla. Vid strängare kyla eller i skarpare före behöver du därför skydda hundens tassar med tassockar (gärna av fleece) för att undvika skador. Tänk på att om hunden en gång har förfrusit sina tassar kommer den att förbli ömfotad även i mild kyla!

Skare kan gå hårt åt tassarna och kan orsaka smärtsamma sprickor i trampdynorna och ibland i huden däremellan. Om din hund har känsliga tassar bör du förebygga tasskador dels genom dagligt tillskott av goda fettsyror (fiskolja) och dels genom att smörja tassarna med en fet salva och sedan socka dem vid utevistelse vintertid. Det finns en rad olika tassalvor på marknaden, det viktigaste för vinterbruk är att du använder en som inte är vattenbaserad och som skyddar tassen (ex tjärsalva).

Har du en hund som lätt drabbas av snöklumpar i tassarna bör du klippa tasshåret i kant med trampdynorna. Du kan med fördel också använda en stearinbaserad tassalva för att förebygga problemet. Skulle hunden trots detta få snöklumpar sköljer du ur dem med lätt ljummet vatten och smörjer sedan tassarna med en lämplig tassalva.

Slutligen – blir det någon rådjursjakt?

Även om vädret är lockande skulle jag råda husse att avstå från rådjursjakten med Bessie en iskall och snörik vinterdag. En medelålders tik är – även om hon är i god jaktkondition och har vintervana – känslig för kyla och för snödjup. Även om husse noggrant skulle värma i och ur henne, täcka henne och socka hennes tassar och toppladda henne enligt konstens alla regler är risken stor att hon ska drabbas av skador efter längre rådjursdrev i bistra vinterförhållanden.

Vinterns kom ihåg för jakthunden

– Försök aldrig att ”härda” eller ”vänja” hunden till kyla!
– Anpassa vinterjakten efter just din hunds förutsättningar – jaga med förnuft
– Skydda särskilt den äldre och den yngre vinterhunden
– Tänk på att vinterhunden har ett ökat behov av vätska och energi
– Värm upp och värm ur hunden noggrant inför och efter vinterjakten
– Använd ett hundtäcke efter jakt för att skydda mot skador
– Skydda tassarna med tassalva och sockar – framförallt vintertid

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Ordinarie öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid måndagar kl08-10 och övriga vardagar kl08-09
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-16 med möjlighet att lämna meddelande för att bli uppringd.
Vi svarar som alternativ löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se 
OBS! Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket
Öppet vardagar kl08-16, hemlagad lunch kl09-14
Telefon direkt 072-22 07 763.
Läs mer om Fjällfiket här : )
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen