Akutsjukvård av hund

AKUT nummer till Fjällveterinären under ordinarie öppettider – 076-10 99 188

För att kunna ge hunden akut hjälp behöver du inte bara rätt kunskap utan också rätt utrustning. Ett akutvårdskit, som du bär du med dig, finns allt du behöver till din hjälp ifall olyckan är framme.
Köp Fjällveterinärens akutvårdskit, det perfekta startkitet för akut hundvård, i vår webbutik!

TIPS! Lär dig mer om akutsjukvård för hund i fält under Fjällveterinärens webinar! Läs mer här!

Ladda hem Fjällveterinärens första hjälpen broschyr här

Hjälp - min hund är skadad!

Det är inte ovanligt att hundar skadar sig, även om riktigt akuta skador tack och lov är relativt ovanligt. Skulle det hända är det livsviktigt att du som djurägare är väl förberedd, vågar agera och fattar korrekta beslut i en stressad situation.

För att kunna ta hand om din hund när den blir sjuk eller om olyckan är framme måste du känna till vad som är normalt för just din hund – gör regelbundet en hälsoundersökning av din hund. Mer information om denna hittar du under rubriken hälsoundersökning.

Akutvårdskit för hund

Ett väl genomtänkt och uppdaterat husapotek för hunden inger trygghet. Det ska både kunna ge förebyggande vård hemma och alltid finnas med dig och hunden för att ge akutsjukvård i fält.

I ett akutvårdskit för hunden hittar du koksaltlösning, bakteriedödande lösning, en bunt rena kompresser, bomull på rulle, självhäftande linda (vet wrap), kirurgtejp, sax, pincett, tassockor gärna både vattenavvisande (pawz) och vanliga (cordura), termometer, i samråd med veterinär utvalda akutmediciner för din hund samt naturligtvis ett akutnummer till närmaste veterinär.

Att våga agera i en akutsituation

Om din hund råkar ut för en akut olycka ska du ALLTID börja med att FÖRST fastställa hundens status genom att bedöma MAC – medvetande, andning och cirkulation. Genom att göra detta ute i fält kan du som djurägare faktiskt rädda livet på din hund!

Fria andningsvägar

Andningen är livsviktig för att syresätta kroppens alla celler. Vissa celler i kroppen som ex hjärnceller är mer känsliga för syrebrist och kan drabbas av bestående skador redan efter några minuters syrebrist.

Andningen är därför det första som ska kontrolleras i en akutsituation.

Börja med att titta på hur hunden andas. Normalt andas en hund i vila 10 till 30 andetag i minuten. Om hunden har svårt att andas eller inte andas alls ska andningsvägarna kontrolleras. Öppna munnen och dra ut tungan för att se till att inget blockerar luftens väg ner till lungorna. Om svalget inte är blockerat och hunden fortsatt inte andas påbörjas konstgjord andning.

Stoppa blödning

Det är viktigt att stoppa svåra blödningar snabbt! Då ett större kärl skadas, framförallt artärer med högt blodtryck, finns det risk att hunden förblöder. I första hand läggs ett tryckbandage direkt mot såret – i detta läge tar du vad som finns att tillgå! Vid svårare blödningar går det också att stasa = snöra åt ovanför blödningen.

Vid sparkskador eller trafikolyckor är inre blödningar inte ovanliga. En sådan blödning orsakar en minskad mängd blod i blodkärlen och stor risk för chock. Kontrollera därför alltid hundens puls och slemhinnor i en akut situation.

Pulsen hittar du lättast i ljumsken. Lägg fingrarna högt upp i ljumsken och flytta fingrarna nedåt tills du känner pulsen, normalt för hund 80-120 slag per minut. Slemhinnornas färg ger ett bra mått på om hundens blodcirkulation är ok. Tryck ett par sekunder på slemhinnan i munnen, släpp och kontrollera hur lång tid det tar innan färgen återvänder, normalt ett par sekunder.

Den medvetslösa hunden

En medvetslöshet ska alltid tas på största allvar. Kontrollera medvetandet genom hundens svar på tilltal och genom att lysa in i hundens ögon – drar pupillerna inte ihop sig är hundens medvetande påverkat.

Agera lugnt och tyst kring en medvetslös hund. Se till att hunden har fria andningsvägar och kontrollera blödningen. Lägg hunden plant på sidan, sträck fram huvudet och dra försiktigt ut tungan. Var varsam under en akuttransport.

Några akuta tillstånd hos våra hundar

Oavsett vilken akut skada din hund kan råka ut för är det alltså viktigast att känna igen och kunna hantera en chockad hund. När en hund råkar ut för en akut skada är det upp till dig som djurägare att bedöma hundens status och snabbt våga agera för att minska chockpåverkan.

Sårskador

Vid större sårskador är det viktigast att stoppa blödning snabbt. Ihållande och/eller pulserande blödning eller större hudskada måste åtgärdas snarast. Lägg ett tryckförband mot såret och stasa ovanför blödningen. Åk omedelbart till veterinär.

Mindre sårskador läker på tio dagar under förutsättning att de hålls rena och torra. Skydda sår från smuts med bandage och undvik slick med hjälp av tratt. Ett sår ska alltid rengöras så fort som möjligt. Ett större sår bör sys inom åtta timmar.

Bitsår kan se små ut, men bli komplicerade genom att huden slits loss från underliggande vävnad så det bildas en sårficka. Dessa sår är alltid infekterade varför det är nödvändigt att så fort som möjligt tvätta med en bakteriedödande lösning. Om såret sitter nära eller i en led ska veterinär rådfrågas.

Ögonskador

Ögonskador är alltid akuta och bör som regel veterinärundersökas snarast. Vid en sårskada på ögat kniper hunden med det skadade ögat. Det är vanligt att gräsfrön orsakar att jakthunden av smärta kniper med båda ögonen. Gräsfrön avlägsnas därför med fördel i skogen genom att skölja ögonen rikligt med koksaltlösning. För att skydda ögat behandlas det efter sköljning med en receptfri ögongel (ex Comfort shield).

Magomvridning

Magomvridning är bland det mest akuta våra hundar kan råka ut för och kräver omedelbar veterinärvård.  Den typiska bilden av är en plötsligt slö hund med svullen buk och tydliga tecken på chock. Magomvridning innebär att en fylld magsäck kommer i självpendling och roterar så att det tar tvärstopp i magtarmkanalen. Magsäcken börjar snabbt fyllas av gas, trycket ökar på omkringliggande organ och den livshotande chocken är ett faktum.

Ormbett

Misstänker du att din hund blivit huggormsbiten ska hunden omgående åka till veterinär! Det går tyvärr inte att förlita sig på att enbart ge kortison tabletter.

I akutskedet är det svullnaden som är farlig, men det är effekterna från ormens gift som är livsfarligt. En till synes pigg hund kan utveckla allvarliga symtom från hjärta och njurar långt efter bettet. Håll den bitna hunden i stillhet under transporten, bär den om möjligt och rör inte bettområdet.

Getingstick

Ett getingstick orsakar en akut ömmande svullnad. Kyl akut för att få svullnaden att gå ner. Kortison tabletter kan med fördel ges till en getingstucken hund – dock alltid i samråd med veterinär. Visar din hund tecken på chock ska den omedelbart transporteras till veterinär.

Förgiftningar

Kontakta alltid veterinär akut för råd om du misstänker att hunden ätit något giftigt. Försök inte att ge hunden salt då detta i många fall istället orsakat saltförgiftning. Kräkning görs hos veterinär upp till två timmar efter intag av något olämpligt. Observera dock att kräkning exempelvis inte ska utlösas om hunden ätit i sig något frätande eller vasst.

Värmeslag

Det är tyvärr inte ovanligt att jakthundar utsätts för värmeslag under tidig och varm höstjakt. Tecken på värmeslag är en våldsamt flåsande hund med vidöppen mun som beter sig oroligt, vinglar, kräks och till och med drabbas av kramper.

Eftersom kroppstemperaturen stiger okontrollerbart vid värmeslag är det viktigt att kyla ner hunden, men inte för fort. Kyl först huvudet och massera sedan benen för att stimulera blodcirkulationen.  Om du misstänker värmeslag ska veterinär snarast möjligt uppsökas.

Agera och rädda liv

Jag hoppas slutligen att du slipper använda din nyfunna kunskap i akutsjukvård för hund, men också att du vågar agera om olyckan skulle vara framme. Börja med att förbereda dig själv och hunden väl och skaffa dig ett akutvårdskit.

Tänk på att du genom att känna igen och akut hantera en chockbild faktiskt kan rädda en hunds liv!

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Påsköppet : )
v13 Måndag-Onsdag 08-16
v14 Tisdag-Fredag 08-16

Öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl08-10
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-10 med möjlighet att lämna meddelande (för att bli uppringd) under hela dagen.
Vi svarar annars löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket

Telefon 072-22 07 763.

Mer info om:
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen