(Hund)psykologi

Tankar

image

Här ovan ser Ni en av mina sysslor, draghund. När människor tittar på Kerran och mig, naturligtvis för att vi är ett sånt stiligt par. Då säger Lelle nu är det dragshow, typiskt Lelle.

Lelle och jag har konstaterat att hundpsykologin bygger på beteendeterapi och att man utgår från att alla hundar är lika. En annan sak vi regerat på är att man börjar träna vovvar alldeles för tidigt, det är lite som att tvååringar (tvåbenta) skulle börja skolan. Vi tycker att vovvar skall få mogna innan den seriösa träningen börjar. Det är precis som med tvåbenta valpar, man tränar med mycket lek. Vi vovvar behöver vägledning i vardagen typ sitt, vänta, stanna och kom hit för att vi skall bli trygga och veta vad som förväntas av oss. Det gäller alla individer som skall lära sig att ingå i socialt sammanhang, eller som Lelle brukar säga man skall kunna vara i möblerade rum. Lelle har läst för mig hur vissa vovvar får tvångsapportera och det låter förskräckligt, vi tycker att inlärning måste innehålla lust och därför är det viktigt att Dom tvåbenta ser till att lusten och glädjen finns. Jag får inte gå ut genom dörren innan Lelle har kollat läget ute, han säger att jag inte får hamna i trubbel. Dom gånger jag sprungit fram till människor utan lov så tar Lelle på sig att det är hans fel i grunden och skäller inte på mig. Jag har tränat Lelle för att han skall hålla fokus och jag tycker att det blivit bättre och då hamnar jag inte i trubbel. Eftersom jag oftast får gå utan koppel är detta jätteviktigt. Ni vet ju att Lelle och jag bott tillsammans bara i drygt ett halvt år så vi har fått lära oss varandra. Du har fått en jättebra utbildning av Xmatte och Xhusse, sedan får vi inte glömma Dina systrar Midget, Singla och Tärna. Tillsammans var Ni en jättebra flock och Du är fantastiskt duktig på att umgås med andra hundar. Du har hjälpt flera mindre hundar ,som varit rädda för stora hundar att det inte är farligt… för Du är så lyhörd och vänlig.

Som alla levande individer är det kärlek vi vovvar behöver, när man känner kärlek är allt så mycket roligare och vi vovvar har ett behov av att göra rätt. Så när Ni tvåbenta är tydliga och vi får kärlek då blir samspelet fantastiskt. Lelle och jag återkommer med våra tankar, nu måste vi sluta för vi skall åka skidor.

Ha det bra och krama och pussa varandra och till Dom tvåbenta så säger vi glöm inte bort att leka. Det heter kär-lek.

/ Lacke o Lelle ❤️??