Om olyckan skulle vara framme…

Om din hund råkar ut för en akut olycka ska du ALLTID börja med att FÖRST fastställa hundens status genom att bedöma MAC – medvetande, andning och cirkulation. Genom att göra detta ute i fält kan du som djurägare faktiskt rädda livet på din hund.

Den medvetslösa hunden
En medvetslöshet ska alltid tas på största allvar. Kontrollera medvetandet genom hundens svar på tilltal och genom att lysa in i hundens ögon – drar pupillerna inte ihop sig är hundens medvetande påverkat.

Agera lugnt och tyst kring en medvetslös hund. Se till att hunden har fria andningsvägar och stoppa eventuell blödning. Lägg hunden plant på sidan, sträck fram huvudet och dra försiktigt ut tungan. Transportera hunden varsamt och skyndsammast till veterinär.

Andningen är livsviktig
Kontrollera alltid hundens andning först, eftersom andningen är livsviktig för att syresätta kroppens celler. Börja med att titta på hur hunden andas – normalt andas en hund i vila 10 till 30 andetag i minuten. Om hunden har svårt att andas eller inte andas alls ska andningsvägarna kontrolleras. Öppna munnen och dra ut tungan för att se till att inget blockerar luftens väg ner till lungorna. Om svalget inte är blockerat och hunden fortsatt inte andas påbörjas konstgjord andning (se nedan).

Stoppa blödning
Det är viktigt att stoppa blödningar snabbt. Då ett större kärl skadas, framförallt artärer med högt blodtryck, finns det risk att hunden förblöder. I första hand läggs ett tryckbandage direkt mot såret – ta vad som finns att tillgå i din närhet. Vid svårare blödningar ska du stasa = snöra åt med vad som finns att tillgå strax ovanför blödningen.

Vid sparkskador eller trafikolyckor är inre blödningar inte ovanliga. En sådan blödning orsakar en minskad mängd blod i blodkärlen och stor risk för chock. Kontrollera därför alltid hundens puls och slemhinnor för att bedöma cirkulationen i en akut situation.

Pulsen hittar du lättast i ljumsken. Lägg fingrarna högt upp i ljumsken och flytta fingrarna nedåt tills du känner pulsen, normalt för hund i vila 80 till 120 slag per minut. Slemhinnornas färg ger ett bra mått på hundens cirkulation. Tryck ett par sekunder på slemhinnan i munnen, släpp och kontrollera hur lång tid det tar innan färgen återvänder, normalt ett par sekunder.

Hjärtlungräddning
Lägg den medvetslösa hunden på höger sida. Böj huvudet bakåt för fria luftvägar. Dra försiktigt tungan åt sidan och rensa svalg från blod, slem eller andra föremål. Kontrollera puls och andning.

Vid hjärtstillestånd, inled HLR genom att försiktigt blåsa in luft genom hundens nos. Håll en hand runt nosen så att inte luften pyser ut genom munnen. Titta på bröstkorgen så att den höjer sig.

Blås in några andetag och påbörja sedan hjärtkompressioner genom att trycka med handflatorna mot bröstkorgen strax bakom/ovanför armbågen. Tryck bestämt men försiktigt och upprepa ett flertal gånger. Växla mellan andning och hjärtstimulering. Kontrollera hela tiden puls och andning.

Chock är ett livshotande tillstånd där blodtrycket snabbt sjunker och cirkulationen mycket akut försämras. Symtom på chock är bleka slemhinnor, en snabb svag puls och en hög andningsfrekvens.

En chockad hund behöver SNARAST transporteras till veterinär för att få akut vård. Under transporten ska hunden hållas i stillhet, lugnas och (undantaget värmeslag) bäddas in.
Några akuta tillstånd hos hund – så agerar du!


Sårskador
Vid större sårskador är det viktigast att stoppa blödning snabbt. Lägg ett tryckförband mot såret och snör åt/stasa ovanför blödningen. Uppsök veterinär skyndsammast.

Mindre sårskador läker på tio dagar under förutsättning att de hålls rena och torra. Ett sår ska alltid rengöras så fort som möjligt. Hunden ska inte slicka på såret. Ett större sår bör sys inom åtta timmar.

Bitsår är alltid infekterade varför det är nödvändigt att tvätta med en bakteriedödande lösning. Om såret sitter nära eller i en led ska veterinär rådfrågas.

Tassbandage 
– Tvätta tassen och lägg en steril kompress närmast såret.
– Lägg bomullssträngar mellan tårna för att undvika irritation till följd av att bandaget blir för tätt.
– Lägg ett lager bomull runt hela tassen upp till och över handloven.
– Avsluta med ett skyddande lager självhäftande bandage (ex vet wrap).
– Sätt på en tassocka för att skydda mot smuts och väta.

Ögonskador
Sårskador på ögat är alltid akuta och bör som regel veterinärundersökas snarast möjligt. Vid en sårskada kniper hunden med det skadade ögat. Genom att skölja ögat rikligt med koksalt lösning kan du i fält avlägsna eventuella främmande föremål som gräsfrön. Efter sköljning skyddas ögat med ögongel ex Comfort shield.

Magomvridning
Magomvridning är bland det mest akuta hunden kan råka ut för och kräver omedelbar veterinärvård för att rädda liv.  Den typiska bilden är en plötsligt slö hund med svullen buk och tydliga tecken på chock. Magomvridning innebär att en fylld magsäck kommer i självpendling och roterar så att det tar tvärstopp i magtarmkanalen. Då magsäcken fort börjar fyllas av gas ökar trycket på omkringliggande organ vilket orsakar en livshotande chock tillstånd.

Ormbett
Misstänker du att din hund blivit huggormsbiten ska veterinär uppsökas snarast möjligt!

I akutskedet är det svullnaden som är farlig, men det är sedan effekterna från ormens gift som är livsfarliga.
En till synes pigg hund kan utveckla allvarliga symtom från hjärta och njurar långt efter bettet. Håll den bitna hunden i stillhet under transporten, bär den om möjligt och rör inte bett området.

Getingstick
Ett getingstick orsakar en akut ömmande svullnad. Kyl akut med vad som finns att tillgå för att minska svullnaden. Kortison tabletter kan med fördel ges till en getingstucken hund – dock alltid i samråd med veterinär. Visar din hund tecken på chock ska den omedelbart transporteras till veterinär.

Förgiftningar
Kontakta alltid veterinär för råd om du misstänker att hunden har ätit i sig något giftigt. Försök inte att ge hunden salt då detta kan orsaka saltförgiftning. Kräkning kan istället göras hos veterinär upp till två timmar efter intag. Observera dock att kräkning exempelvis inte ska utlösas om hunden ätit i sig något frätande eller vasst.

Värmeslag
Tecken på värmeslag är en våldsamt flåsande hund med vidöppen mun som beter sig oroligt, vinglar, kräks och till och med drabbas av kramper. Eftersom kroppstemperaturen stiger okontrollerbart vid värmeslag är det viktigt att kyla hunden försiktigt. Kyl först huvudet och massera sedan benen för att stimulera blodcirkulationen.

Om du misstänker värmeslag ska veterinär uppsökas snarast möjligt.

Viktiga telefonnummer till närmaste veterinär

Fjällveterinären Strömsund
0670-109 09
076-109 91 88

Dygnsjour Jämtland/Härjedalen
Östersunds djursjukhus
063-13 40 00

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Öppettider Fjällveterinären klinik

Måndag – Onsdag – Fredag kl08-16
Tisdag-Torsdag kl08-20

Öppettider FjällFiket
Måndag – Fredag kl08-16
Lunchservering kl09-14

VARMT VÄLKOMNA!

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl8-10 alt info@fjallveterinaren.se

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning 
Ring 0670-109 09 alt bokning@fjallveterinaren.se
Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller bokning@fjallveterinaren.se

Drop in för vaccination, kloklipp på vaken hund
Drop-in tisdagar och torsdagar kl17-19, viss väntetid kan förekomma.
Övriga tider kan bokas via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma
OBS följ våra Coronarestriktioner för att undvika trängsel/smittspridning

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen