Klåda och andra hudproblem

UTDRAG UR boken Hela Jakthunden av Anna Pamuk, finns att köpa i Webbutiken!

HUDPROBLEM
– om fukteksem, allergier och jästsvampar

Ett av de vanligaste frågeställningarna när det gäller hundens sjukdomar handlar om hudproblem – så även för jakthundar. Oavsett ras och ålder kan de drabbas av sårskador, klåda, plitor, utslag, torr päls, håravfall, tassbölder, öroninflammation, analsäcksinflammation eller vätskande eksem. Alla dessa symtom är tecken på hudproblem.

Hundens hud fungerar, som vi tidigare berört, som en barriär mellan jakthunden och dess omgivning. Vi kan likna den vid ett yttre skal som ska skydda hunden från yttre påverkan. Det är också i huden vi hos våra hundar finner en stor del av kroppens immunförsvar, precis som i magtarmkanalen. Hur huden och pälsen ser ut på jakthunden talar om för oss hur den mår. Mår inte hunden bra mår inte huden bra och symtom på hudproblem kommer att visa sig.

På hudens yta finns en normalflora som består av bakterier och jästsvampar. De finns där normalt och orsakar ingen skada så länge inte huden störs. Om huden störs kommer de däremot att växa till och orsaka infektioner, bland annat fukteksem som på flat coated retrievern. Det är alltså sällan infektionen i sig själv är orsaken till hundens problem utan ofta en följd av en underliggande orsak som en sårskada, parasitinfektion, allergi eller en hormonrubbning.

De symtom vi ser i huden är effekten av en inflammation det vill säga kroppens svar på en retning. Retningen kan vara ett sår, en rävskabbsinfektion eller ett protein i fodret. Kroppen försvarar sig genom att reagera mot något som betraktas som främmande. Det är kroppens svar, inflammationen, som skapar de symtom vi uppfattar som symtom på hudproblem – klåda, rodnad, svullnad, ömhet och en nedsatt funktion av hudens barriär.

Några specifika hudproblem;
HotSpot– bakteriella fuktande eksem som luktar sött och uppstår plötsligt
Follikulit– en ytlig bakteriell hudinfektion med röda plitor och varblåsor
Dermatit – en djupare inflammation i huden, behöver inte vara en infektion
Pododermatit– som dermatit men som är lokaliserad till huden mellan trampdynorna

Furunkulos– ännu djupare dermatit som orsakar djupa bölder i tassarna
Otit– öroninflammation ofta med tillväxt av jästsvampar

Behandling av hudproblem
Oavsett orsak till hudproblem syftar alla hudbehandlingar till att rengöra, återfukta och stärka huden både inifrån och utifrån. Vi behöver också stärka hundens immunförsvar och se till hundens hälsa – mår hunden bra mår huden bra.

Rengöra och återfukta

Vi måste vara rädd om kroppens yttre skal och stärka det inifrån och utifrån. Utifrån stärker vi det med rengörande och återfuktande spray, skum, schampo eller våtservetter. Produkterna ska skapa en miljö som hämmar tillväxten av bakterier och jästsvampar samtidigt som den återfuktar hudens yttre skal för att fortsatt skapa en barriär mot omvärlden. Detta gäller oavsett om det är ett sår eller ett eksem. Det är viktigt att använda denna kombination. En bakteriehämmande klorhexidintvätt kommer ex ensam att torka ut huden och skapa ytterligare tillväxt av bakterier och därigenom en förvärrad hudinflammation.

Stärka immunförsvaret

För att stärka huden och hundens immunförsvar finns en rad olika produkter på marknaden. Den bästa produkten är den goda fettsyran omega 3 som du nu vet är en antioxidant som också verkar antiinflammatoriskt.

Medicinering

När det gäller medicinering av hudproblem där bakterier ohämmat har växt till (ex. fukteksem) kan antibiotika användas, men bara om hudproblemen är så pass djupgående att rengörande och återfuktande schamponering och/eller lokalbehandling inte räcker till. Vanligt penicillin biter tyvärr inte normalt på hudbakterier.

Däremot används med fördel nästan alltid någon typ av antiinflammatorisk medicin för att dämpa symtom som klåda, svullnad och ömhet. Beroende på orsak finns olika val av antiinflammatorisk medicin. Är det ett ömmande fukteksem används NSAID-preparat (ex. Rimadyl ®) och finns det en klådproblematik används istället steroider (ex. Prednisolon ®). Allergier behandlas ofta med något som heter ciklosporin (ex. Atopica ®).

De flesta behandlingar används ofta bara i det akuta skedet eller under en pågående hudutredning. Alla antiinflammatoriska mediciner ges i den dos, under den tid och riktat mot den lokalisation de faktiskt behövs. Vi vill inte slå ut kroppens immunförsvar, bara dämpa inflammationen på de platser där vi upplever att den stjälper snarare än hjälper hundens hud.

Varför drabbas hundar av hudproblem?

Det är sällan svårt att behandla symtomen på ett akut hudproblem. Ett fukteksem rakas rent och tvättas med en bakteriehämmande lösning. Sedan lokalbehandlas området med en återfuktande och lugnande aloe vera produkt. Antiinflammatorisk medicin används mot smärtan och svullnaden antingen lokalt eller i tablettform.

Svårigheten är istället att förstå varför ett hudproblem som fukteksem uppstår och om det återkommer – varför?

En hund som drabbas av hudproblem behöver inte vara sjuk. Ofta handlar det om att något i kroppen rubbats för att en eller flera pusselbitar i hundpusslet felar. Det kan röra sig om en obalanserad utfodring eller ett nedsatt immunförsvar pga. hormonpåverkan under löp.

När hudproblemet återkommer får vi därför inte stirra oss blinda på symtomen utan istället se till hundens hälsa som en helhet. Finns en hormonrubbning, en överkänslighetsreaktion eller en sjukdom som orsakar många problem, däribland hudproblem? Då behöver vi göra fodertester, ta blodprov och undersöka hunden ordentligt. Samtidigt ser vi till att hundens hud mår bra med våra rengörande, återfuktande och stärkande hudprodukter.

De flesta återkommande hudproblem är kroniska och multifaktoriella det vill säga beroende av många faktorer. En hund kan bära på anlag för allergi men behöver aldrig visa symtom på hudsjukdom under hela livet. Syskonet däremot kanske pga. annan utfodring och miljö drabbas av besvärande tassproblem och öroninflammationer. Det gäller alltså att tänka både på individen och avelsvärdet när det gäller ärftliga hudproblem som omgivningsallergi eller atopisk dermatit.

Några orsaker till hudproblem hos hundar

PARASITER

Rävskabbsinfektion– orsakas av mikroskopiska små kvalster som lever i hundens hud och därigenom orsakar en intensiv klåda, framförallt nattetid. Hundar smittas genom direktkontakt med räv eller infekterad hund. Skabben trivs framförallt på öronkanter och svansrot. Klådan kan ge upphov till synliga riv och bitskador där bakterier kan växa till. Skabbinfektioner behandlas med parasitdödande medel (ex Stronghold ®). Behandlingen upprepas för att alla livsstadier av parasiten ska dö.

Löss– är parasiter som lever hela sitt liv på hundens hud. Det finns blodsugande och pälsätande löss, blodsugande är vanligast. En vuxen lus är någon mm stor och blågrå till färgen. Hundar smittas från infekterad hund, löss är alltid artegna. Klåda och ökad mjällbildning kan vara tecken på lusangrepp. De trivs bäst bakom öronen, i armhålor eller ljumskarna. Löss behandlas dels med en miljösanering i hemmet och dels med ett parasitdödande preparat (ex Frontline ®).

ALLERGIER

Atopisk dermatit– är en hudinflammation orsakad av omgivningsallergi ex av kvalster och pollen.

Atopi debuterar ofta hos unghunden. Beroende på orsak är symtomen årstidsbundna. Symtomen kan variera, antingen som lokala återkommande problem ex otit eller generella återkommande problem ex follikulit. Diagnosen ställs genom pricktest eller blodprov där man söker efter antikroppar mot det som kroppen betraktar som främmande. Atopisk dermatit är obotlig, men kan behandlas på ett sätt som ger jakthunden ett liv utan besvärande hudinflammationer.

Födoämnesallergi– innebär att hunden betraktar ett helt normalt protein i fodret som främmande. En inflammation i hud och magtarmkanal retas igång. Hunden kan uppvisa varierande symtom från antingen huden eller magtarmkanalen, ibland både och. Den här typen av allergi kan debutera när som helst i hundens liv. Diagnosen ställs genom en diet där hunden under två månader bara ges ett foder med sönderslagna proteiner. Den vanligaste orsaken är kyckling, den ovanligaste är gluten.

HORMONRUBBNINGAR

Hypotyreos – är en nedsatt funktion av sköldkörteln som vi kommer att prata mer om i kapitlet trötta jakthundar. Sköldkörteln styr kroppens ämnesomsättning och kommer därför att påverka hunden på fler än ett sätt. Hudproblemen ger ofta symtom i form av en torr och tråkig päls. Med en misstänkt sjukdomshistoria ställs diagnosen genom ett blodprov som mäter hormonernas aktivitet i kroppen. Tillståndet behandlas med tabletter, behandlingen är livslång.

 

 

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Påsköppet : )
v13 Måndag-Onsdag 08-16
v14 Tisdag-Fredag 08-16

Öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl08-10
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-10 med möjlighet att lämna meddelande (för att bli uppringd) under hela dagen.
Vi svarar annars löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket

Telefon 072-22 07 763.

Mer info om:
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen