Ögonlysning

Ögonspecialist Inger Kjellander besöker Fjällveterinären två gånger årligen, vår och höst.

Nästa tillfälle sker 14 mars 2024.
Du kan redan nu reservera en tid genom att maila eller ringa till oss!
Maila info@fjallveterinaren.se

ogonlysning

Vad är ögonlysning?

Ögonlysning är en ögonundersökning vars viktigaste syfte är att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Vid undersökningen används ett oftalmoskop (optiskt instrument för att se in i ögat) för inspektion av ögonbotten där näthinnan är belägen, och en spaltlampa för kontroll av ögats främre delar, främst linsen.

För att vidga pupillerna så att undersökaren kan se så mycket som möjligt av ögats inre delar, får patienten pupillvidgande ögondroppar 15-20 minuter före ögonlysningen. Undersökningen är helt smärtfri och kan därför göras utan lugnande medel. Effekten av de pupillvidgande dropparna sitter sedan i under några timmar.

Anledningen till att ögonlysningar görs, är att ärftliga ögonsjukdomar förekommer hos många hundraser och vissa kattraser. Exempel på ärftliga ögonsjukdomar är glaukom, katarakt och PRA. Alla dessa sjukdomar kan orsaka nedsättningar av synen hos djuret och flera av dem leder till blindhet. Tyvärr saknas behandling för flera av sjukdomarna. I dessa fall kan alltså djuret inte botas men det är viktigt att försöka minska förekomsten av sjukdomen inom rasen genom avel.

Det är därför mycket viktigt både för den enskilde djurägaren och för uppfödaren att kontrollera om djuret visar symptom på ärftlig ögonsjukdom eller inte. Det är svårt att ge generella rekommendationer för vid vilken ålder hunden behöver ögonlysas eftersom olika ärftliga ögonsjukdomar kan debutera vid olika ålder. För de flesta raser vore det bästa om all hundar kunde undersökas åtminstone tre gånger under livet; när de är unga (1-2 år), medelålders (4-5 år) och gamla (8-10år). Det skulle ge information om de flesta ärftliga ögonsjukdomar.

För vissa hundraser har Svenska Kennelklubben (SKK) utfärdat särskilda bestämmelser om ögonlysning som krav för registrering av valpar. Ögonlysningsintyg för registrering hos SKK får endast utfärdas av veterinärer som har genomgått en särskild vidareutbildning i veterinärmedicinsk oftalmologi (läran om ögonsjukdomar).

ogonlysning2

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Påsköppet : )
v13 Måndag-Onsdag 08-16
v14 Tisdag-Fredag 08-16

Öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid vardagar kl08-10
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-10 med möjlighet att lämna meddelande (för att bli uppringd) under hela dagen.
Vi svarar annars löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket

Telefon 072-22 07 763.

Mer info om:
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen